Fan page

Da-ne un plus !

Transportul este printre activitatile umane cel care dauneaza cel mai mult mediul inconjurator. Polueaza chimic si fonic, sunt responsabile de un consum de energie substantial si aproape exclusiv din surse neregenerabile, schimba rostul terenurilor naturale si fragmenteaza ecosistemele naturale si le afecteaza sanatatea , sufocand orasele. Transportul rutier si cel aerian concureaza pentru titlul de cel mai „murdar“ tip de transport, din cauza consumului ridicat de resurse si a emisiilor poluante, chimice si fonice.

Problemele generate de transporturi difera foarte mult. Transporturile de marfa au loc, de obicei, pe distante lungi, dar implica un numar mai mic de mijloace de transport, spre deosebire de transporturile de persoane care au o pondere mult mai mare pe drumuri scurte. Astfel, impactul de mediu cumulat al transporturilor pe distante scurte poate fi mult mai mare decat al celor pe distante lungi.

In interiorul oraselor, calatoriile cu autoturismele personale sunt dezavantajoase: timpul pierdut, poluarea chimica, fonica, spatiul ocupat, energia consumata si emisiile de gaze cu efect de sera raportate la numarul de calatori si kilometri parcursi sunt mult mai mari in cazul transportului individual decat in cazul transportului in comun.

Luand in calcul conditiile concrete din Romania, am studiat cantitățile de dioxid de carbon emise și energia consumată pentru transportul de persoane, comparat în funcție de mijlocul de transport utilizat. Am studiat numai emisiile ocazionate de transportul propriu-zis, fără a lua în calcul impacturile generate de fabricarea și întreținerea mijloacelor de transport, respectiv de construcția și mentenanța infrastructurii de transport.

Astfel, am aflat ca cel mai indicat mijloc de transport este trenul diesel (cu 29g emisii CO2/ persoana /km si 0,40 MJ energie consumata /persoana/ km), urmat de trenul electric (36g emisii si 0,02 MJ energie consumata/persoana/km), autocar (48g emisii si 0,64 MJ energie/persoana/km) si abia apoi de automobil cu 3 ocupanti (57g emisii si un consum de 0,82 MJ energie/ persoana / km). La capatul nefast al clasamentului se plaseaza avionul (227 g emisii CO2 si 3,11 MJ energie consumata /persoana/km) si calatoriile cu automobilul in care circula o singura persoana (172 g emisii CO2 si 2,45 MJ energie consumata/ persoana/km).